Martin Talavášek

Relaxace

Když se elán vytratí…

Zář 17, 2009

Když se elán vytratí…

Boy working with laptop fotografieZnáte to, stane se to skoro pokaždé, když děláte nějakou práci delší dobu a ta nepřináší dobré výsledky. Může to být cokoliv, od rekonstrukce bytu, programování aplikace nebo vychovávání psa. Pokud vše jede jako po másle, je radost pracovat od rána do večera. Ten pocit po dobře vykonané práci, kterou vám někdo (nebo vy sami) kladně ohodnotí, je k nezaplacení! To se ovšem zase tak často nestává, že?

U rekonstrukce bytu to může být zpackaná práce řemeslníků, u programování to je neustálé objevování chybiček a nedostatků a u vychovávání psa je to třeba jeho nesoustředěnost nebo rozmazlování někým jiným. Všechny tyhle zdánlivé maličkosti zapříčiní, že máte chuť se na všechno vykašlat a jít dělat něco jiného. To by ale byla chyba, protože z rozjetého vlaku už se vystupuje těžko a bylo by bláhové myslet si, že s „novým projektem“, bude vše jinak. Pokaždé se objeví menší či větší problémy, kterým je třeba čelit a dotáhnout práci do zdárného konce.

Jak se s tím ale vypořádat? Jak překonat svoji vlastní „pevnou vůli“ a „donutit se“ dokončit to, co jste jednou začali? Z vlastní zkušenosti vím jak je to těžké, ale pokud to překonáte, svoji práci i přes dílčí neúspěchy doděláte, budete se cítit stejně dobře, jako byste práci udělali napoprvé bez sebemenšího zaváhání. Možná se dokonce budete cítit líp, nevím, ještě se mi to nepovedlo ;)