Martin Talavášek

Růst

Španělština a gamifikace

Led 15, 2014

Španělština a gamifikace

Jeden sloupec v mém buzer lístku je věnovaný výuce novému jazyku, konkrétně španělštině. Pokud by se někdo chtěl zeptat, proč zrovna španělštinu, tak odpovím, že nevím, proč jsem si ji vybral, ale zatím se mi líbí. Na japonštinu si zatím netroufám :)

Gamifikace

Spojení výuky jazyků a gamifikace je skvělá kombinace, jak se „přinutit“ k učení, ačkoli se nám zrovna v aktuální chvíli nechce (čehož bychom později zcela určitě litovali). Na výuku španělštiny používám 2 zahraniční projekty – konkrétně Memrise.com a Duolingo.com.

Na základní výuku jazyka jsou naprosto ideální – jsou zdarma, jsou interaktivní a zábavné. Memrise používá techniku „memů“, česky třeba mnemotechnických pomůcek, jako například obrázků, slovních hříček a podobných významů, které vám usnadní zapamatování cizích slovíček. Teď už nikdy nezapomenu, že španělsky „disculpa“ je „excuse me“, protože se mi v hlavě promítne obrázek starého pána s popiskem „this cool pa“. Geniální! Ne tedy tolik jako „lucir“ (shine) ve spojení s Lucy Liu.

Memrise vás popohání v kontinuálním studiu tím, že si obhospodařováváte květiny. Vyséváte, když se učíte nová slova. Zaléváte při opakování a přeléváte, když si opakujete lekce vícekrát. Samozřejmě je to jen obrazně řečeno, ve skutečnosti to není FarmVille. Koncept je založen na výukových kurzech, které vytvářejí samotní uživatelé, stejně jako memy (ty si můžete také vytvářet sami). Za splněné kurzy, přidávání memů a vytváření kurzů získáváte body do žebříčku – klasika.

Duolingo na to jde jinak, postupujete po předem daném žebříčku, lekci po lekci a cestou sbíráte poháry. Při testu máte 5 životů (srdíček) a za každou špatnou odpověď o jedno přijdete. Když vám dojdou, musíte dělat test znovu. Taky se spíše procvičují fráze a věty, což je výhoda oproti Memrise, kde jsou převážně slovíčka (nebo jsem se tam k frázím zatím nedostal).

Oba systémy jsou dostupné pro mobily a tablety, takže ideální pro ty chvíle, kdy byste jen tak bezcílně bloumali po internetu a nebo se prostě a jednoduše nudili.

Na závěr doporučím přednášku na téma Gamifikace od Josefa Šlerky. Vysvětlí základní typy hráčů a další zajímavé věci. Tak se učte a přidejte si mě na Memrise nebo Duolingo, ať mám další motivaci.