Martin Talavášek

Realita

Buzer Lístek

Led 9, 2014

Buzer Lístek

Kdo ještě nečetl Konec prokrastinace, tomu určitě doporučuji, protože i mě, chronického odkladače úkolů, přiměla udělat alespoň jeden malý krok vpřed. Vytiskl jsem si svůj vlastní papírový Buzer lístek a teď se jej snažím vyplňovat.

Princip je vcelku prostý. Máte Áčtyřku s excelovou tabulkou. Vertikálně dny a horizontálně návyk, který chcete změnit – tedy buď podpořit dobrozvyk a nebo utlumit zlozvyk. Jelikož nemám žádné zlozvyky (ha ha), tak jsem si vyplnil pouhých 7 dobrozvyků, některé mohu splnit jednou nebo dvakrát v průběhu celého týdne (běh, plavání, příspěvek na blog) a některé mám každodenní (ranní cvičení, španělština, vyplnění buzerlístku).

Ke každému návyku si určíte limity, které byste rádi splnili. Takže ranní cvičení 10 minut, španělština 15 minut a třeba běh 5-10 km. Příští měsíc můžete návyky vyměnit nebo rozšířit a nebo jen upravit limity.

Každý den si pak večer uděláte vyhodnocení. Pokud jste návyk udělal či zlozvyk neudělal, pak vyplníte políčko zelenou barvou. Pokud jste se na to vykašlal, tak červenou. Pokud je byť jen jedna buňka červená, je červený celý den. Pokud jsou všechny zelené, máte zelený celý den a z toho máte velkou radost.

Zhodnocení po týdnu

První měsíc jsem si tedy docela nandal a zatím se mi nedaří odškrtnout si celý den jako splněný. Na ranní cvičení pravidelně zapomínám, i když mám ráno dost času. Zkusím si dát buzer lístek do koupelny. No, jsem zvědavý na konec měsíce, zda-li se mi podaří alespoň některé dny vyzelenit. A také jak to půjde další měsíce, mám předtištěno na půl roku dopředu.