Martin Talavášek

Relaxace

Jak na Facebook aplikaci – seznámení

Čvn 23, 2009

Jak na Facebook aplikaci – seznámení

Napsání vlastní Facebook aplikace není složité, vlastně oproti propagaci výsledné aplikace je naprogramování to nejmenší. Dostat svoji aplikaci k uživatelům je to nejtěžší a úspěchu lze dosáhnout jen několika cestami. Vymyslet geniální virální aplikaci (Mafia Wars, Kvízy), užitečnou aplikaci pro široký okruh lidí (nic mě nenapadá ;) nebo svoji aplikaci náležitě zpropagovat.

Pokud nechystáte fanfáry a slavnostní přestřihávání kabelu, můžete si vlastní aplikaci zkusit naprogramovat pro radost a třeba své přátele (geniální virální aplikace se z toho může vyklubat kdykoliv). Tak jen do toho ;)

1.) Nápad

Statistiky v profiluPoslat na Zeď nové fotkyBez toho to bohužel nepůjde. Jelikož aplikace pracuje na vaší straně (serveru), můžete například kreativně využít svoji databázi čehokoliv (vtipů, videí, uživatelů, …). Aby to bylo maximálně názorné, popíšu jak jsem tvořil aplikaci pro Pixmac s názvem My Pixmac, která v současné době umožňuje přidat si do profilu statistiky fotografa nebo odeslat na svoji Zeď nové snímky fotografa.

2.) Vlastní prostor

Stačí jakýkoliv sdílený hosting, ba i freehosting. Facebook aplikace volá vaše skripty, tj. například http://www.example.com/facebook.php, která vrací FBML kód – tj. to co se vygeneruje je plně ve vaší moci, až na Javascript :-/ Ten se samozřejmě použít dá, ale trochu obtížněji. FBML značka je například:

<fb:name uid=“$fbUserId“ capitalize=“true“ />

Tento jednoduchý FBML kód vypíše velkými písmeny jméno aktuálně přihlášeného uživatele, vhodné pro pozdrav například. Trošku předbíhám, ale snad mě doženete.

3.) PHP Knihovna

Důležitou součástí je oficiální PHP knihovna pro ovládání Facebook aplikace, najdete ji s podrobnými informacemi na adrese http://wiki.developers.facebook.com/index.php/PHP – můžete také zkusit neoficiální balíček PEAR, Services_Facebook. Vložením této knihovny do svých skriptů zajistíte plnou funkčnost Facebook aplikace – zejména pak zjištění ID přihlášeného uživatele, to je nejdůležitější a zároveň snadné. Příklad:

require ‚Facebook.php‘; // načtení knihovny

$facebook = new Facebook($apiKey, $secretKey); // inicializace třídy (klíče získáte při vytvoření aplikace)

$fbUserId = $facebook->require_login(); // uživatel musí být přihlášen, vrací ID uživatele

echo ‚HELLO <fb:name firstnameonly=“true“ uid=“<?= $fbUserId ?>“ useyou=“false“/>‘;

Snadné že? Tento kus kódu zavolaný Facebook aplikací vypíše uživateli krásný osobní pozdrav…

Příště tedy založíme aplikaci na Facebooku, nastavíme, zavoláme tenhle kus kódu a uvidíme co to provede ;)