Martin Talavášek

Růst

Vlastní vyhledávač do Firefoxu

Zář 30, 2009

Vlastní vyhledávač do Firefoxu

Magnifier and search  pictureJelikož u nás v Pixmacu máme slabost pro každou fíčurku a zkoušíme ledascos, Martinovi neunikla možnost mít vlastní „search engine“ pro Firefox. Už jich existuje celkem dost, tak proč nebýt mezi nimi, že? Nakonec se ukázalo, že vytvoření takového vyhledávače je záležitost na pár minut a největší práci zabere vyplňování popisků vysvětlující, k čemu že vlastně add-on slouží.

Tenhle vyhledávač totiž nedělá nic jiného, než že to, co vložíte do vyhledávacího pole vpravo nahoře (pokud máte zobrazeno) odešle jako parametr na zadanou adresu. Můžete si to tedy vyzkoušet s naším experimentálním add-onem Pixmac Search.

Vyhledávací add-on je jednoduché XML, ve kterém se specifikuje nadpis, popisek, cílová adresa, ikonka a třeba kódování. Náhled našeho XML vypadá takto:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<OpenSearchDescription xmlns="http://a9.com/-/spec/opensearch/1.1/"
xmlns:moz="http://www.mozilla.org/2006/browser/search/">
<!-- Created on Tue, 29 Sep 2009 14:00:17 GMT -->
<ShortName>Pixmac Search</ShortName>
<Description>Search in millions of stock photos!</Description>
<Url type="text/html" method="get" template="http://www.pixmac.com/pictures/{searchTerms}"/>
<Image width="16" height="16">http://mycroft.mozdev.org/updateos.php/id0/pixmac_search.ico</Image>
<Developer>Pixmac.com</Developer>
<InputEncoding>UTF-8</InputEncoding>
<moz:SearchForm>http://www.pixmac.com</moz:SearchForm>
<Url type="application/opensearchdescription+xml" rel="self" template="http://mycroft.mozdev.org/updateos.php/id0/pixmac_search.xml"/>
<moz:UpdateUrl>http://mycroft.mozdev.org/updateos.php/id0/pixmac_search.xml</moz:UpdateUrl>
</OpenSearchDescription>

Toto XML ale nemusíte vůbec dělat ručně, nýbrž na to existuje jednoduchý nástroj přímo od vývojářů z Mozilly. Najdete ho na adrese http://mycroft.mozdev.org/submitos.html a jeho vyplnění a odeslání vám potrvá něco okolo 6 minut. Vygenerované XML uložte do souboru a zároveň odešlete do Mozilla databáze.

Nyní toto XML můžete nahrát přímo na addons.mozilla.org, odkud bude nejlépe dostupné. Registrace je nutná, vložení add-onu je záležitostí chvilky, vyplnění všech popisku a odeslání náhledu zabere pár minut a hle, máte vlastní vyhledávač dostupný celému světu. Tedy ne úplně. Add-on je nejdříve na „pískovišti„, až poté co jej nominujete ke zveřejnění a někdo z Mozilly jej potvrdí, bude se objevovat ve vyhledávání. A to je vše přátelé ;)

Příště něco o widgetech nebo možná aplikacích pro Facebook (já vím, že jsem to slíbil…)