Martin Talavášek

Relaxace

Stříbrné WebExpo

Říj 20, 2009

Stříbrné WebExpo

Pixmac TeamUž dlouho jsem nepsal nic o fotkách nebo Pixmacu, že? Dnes to bude trochu kratší, ale o to údernější!

O víkendu se konala konference WebExpo 2009, které se zúčastnilo kolem 700 lidí a celý víkend byl nabitý asi 60 přednáškami a workshopy. Myslím, že víc není třeba dodávat, napsáno toho bylo už spousta (1, 2, 3). Ze strany celého Pixmac teamu, který se dostavil v hojném počtu až 6ti lidí, bylo vrcholem WebExpa sobotní vyhlášení finále Startupu roku 2009, kam se Pixmac dostal z kvalifikace z prvního místa (zdroj).

Po představení všech 4 finálových projektů se uskutečnilo hlasování diváků (cca polovina sálu) a po 15 minutách byl znám vítěz. Bylo to komunitní projekt nejŘemeslníci.cz, který se kvalifikoval z druhého místa a jehož přednáška byla opravdu hodně dobrá a plná krásných fotek z Pixmacu – viz. Case Study na blogu Pixmacu.

Tak jako tak je to pro nás 2. místo úspěch a několik velmi kladných ohlasů nás utvrdilo v tom, že to co děláme, děláme dobře. Jednoduchost, efektivnost a rychlost, to je směr kterým se bude mikrofotobanka Pixmac stále ubírat.

Jeden z porotců však zmínil, že je Pixmac.cz pro určitou specifickou skupinu lidí, tedy pro ty, kteří nakupují fotografie. S tím však nemůžu souhlasit. Fotografie potřebuje hodně lidí, ale prozatím neví, že není legální najít si je na Googlu, stáhnout a použít kdekoliv se jim zlíbí.

Důkazem budiž několik restaurací, do kterých chodíme, a které mají v jídelním lístku zvětšeniny náhledových fotek s vodoznakem Fotolie ;) Tyto lidi je třeba naučit, že fotografie nejsou zadarmo, ale také, že nejsou předražené. Češi se už musí naučit fotografie kupovat. Aby nezůstalo u planých řečí, pokusím se alespoň trochu zabojovat – http://foto.rival.cz – mělo by to být o mikrofotobankách, použití fotografií, nahrávání fotek do fotobank, návody, příklady, licence… prostě samé praktické věci ;) Držte palce.