Martin Talavášek

Romantika

Programátorská hantýrka

Dub 24, 2009

Programátorská hantýrka

Každý normální člověk, který někdy mluvil s programátorem (nebo nedejbože s „geekem“) jistě zaslechl či viděl zkratky, slova či věty, nad kterými jen souhlasně kýval, ale jejich význam vůbec neznal. Nevěšte hlavy smrtelníci, většina (tj. více než 50%) programátorů či hochů od IT, vám ráda jakékoliv odborné věci laicky vysvětlí. Stačí bleskurychle nahodit nechápavý výraz či vzdychnout „Eh?“.

Existují ovšem i ožehavé otázky a témata, do kterých není radno se pouštět a velmi doporučuji se ve společnosti, kde alespoň jeden člověk zná význam zkratky BFU, zdržovat výrazů jako „A v čem je jako ten Linux lepší?“, „Mám si nainstalovat ten nejnovější Internet Explorer 6?“, případně mé oblíbené „Koukni jak se můj iPhone hezky leskne!“

Dále platí poučka, že do dialogu dvou „ajťáků“ smí zasahovat pouze:

  • osoba s vyšším IT vzděláním než průměr jich samých
  • číšník, barman, kamarád který dovezl basu
  • přítelkyně obou zúčastněných (pokud existují), jakékoliv další ženy jsou vyloučeny
    • v případě neplatnosti předchozího bodu, přechází toto právo na matky zúčastněných
    • na babičky se již předchozí bod v žádném případě nevztahuje
  • nadřízený (ovšem pouze v případě konverzace na téma zvýšení platu, extra dovolená, apod.)

S „klukem od počítačů“ se však dá bavit i normální lidskou řečí o běžných tématech, nicméně jeho aklimatizace může trvat i několik minut. Mějte prosím strpení a v době aklimatizace v žádném případě neodcházejte, hrozí zhroucení a BSOD…

Když už jsme u těch zkratek a pojmů, tady je pár zaručených tipů. Nikdy nesveďte hovor k tématu Linux vs. Microsoft, Apple vs. Microsoft či cokoliv-jiného vs. Microsoft. Naopak doporučuji začít konverzaci na lehké téma TBBT, HIMYM, CSI či H.M.D. … jde o svým-způsobem-zábavné seriály, nad kterými tráví IT kluci páteční a sobotní večery. U zkratek a názvů typu CS, COD, DOOM, HALO si dejte veliký pozor jak je používáte, můžete se zaplést i do nekonečného LAN party příběhu  – while(true) {} – ze kterého není úniku.

P.S.: Všem slečnám, dívkám i ženám, kteří spokojeně žijí po boku informatika srdečně blahopřeji a přeji hodně štěstí do budoucna! Těm ostatním slečnám, dívkám a ženám doporučuji, aby si to vyzkoušely!