Martin Talavášek

Reflexe

Pravidelnost!

Říj 18, 2009

Pravidelnost!


Euro fotografie

Pravidelnost je hodně důležitým článkem při téměř jakékoliv činnosti, která má generovat nějaký zisk. Pokud neděláte „věci“ dost často, zájem okolí většinou velmi rychle opadá a ona činnost pomalu zaniká. Z velké části to platí hlavně pro aktivity na internetu, ale nedá se vyloučit i jistá spojitost s off-line světem. Úspěch je většinou o tvrdé práci a ne o jednom skvělém nápadu za milion!

Jaké věci dělat pravidelně, abyste udrželi pozornost okolí?

1.) Být vidět!

Důležitým parametrem při nákupu čehokoliv je jistě obecné povědomí o firmě, která daný výrobek prodává. Tu je vidět v televizi, tu na billboardu, tu o ní slyšíme ve zprávách a hele, tady jsou na internetu kladné recenze na tuto firmu. Většina lidí by dnes již nakoupila v tomto obchodě i třeba navzdory vyšší ceně (v minulosti tomu tak nebylo). „Být vidět“ je tedy důležitá vlastnost firmy, která chce být úspěšná!

2.) Být slyšet!

Ne, tohle není o reklamě v rádiu. „Být slyšet“ bych spíš zařadil pod vlastní tvorbu firmy – publikování článků nebo knih (odborných, volnějších, na blogu, do novin, …), kvalitní prezentace na sociálních sítích a také různé off-line akce (workshopy, prezentace, srazy, …).

3.) Myslet kreativně!

Projednou vymyslete nějakou volovinku, která vás napadla ve sprše, a udělejte ji! Nemusí být cílená přímo na vaši firmu, nemusí být určena pro zisk, nemusí to být „klasické reklamní kecy“! Právě z takových nápadů se často vyklube vynikající virál! Ten se naštěstí nedá dělat strategicky… většinou ;).

Zatuchlost“ – hezké slovo, které použil Robert Haas ve své přednášce na
WebExpu – přesně tak vypadá myšlení 98% firem na světě. Být odlišný automaticky neznamená být úspěšný, ale ta šance oproti zatuchlým marketingovým metodám všech ostatních firem je tu mnohonásobně větší! Čtverec na iDnesu sice přivede lidi, možná i nějaké tržby, ale nikdy nepřivede stálé a spokojené zákazníky, ti se získávají jinak!

4.) Zkoušet všechno!

Kolikrát jste už v rámci své práce slyšeli, ano mohli bysme udělat tohle a tohle… to je výborný nápad, udělejme to… tak o přístího měsíce budeme zkoušet tohle… bla bla bla… skutek utek! Naprostá většina nápadů ztroskotá na „nevíme kolik to přinese tržeb“, případně „ááále, radši ty peníze dáme do reklamy a PR článků“… ani hovno, takhle to nejde.

Pokud nějakému nápadu opravdu věříte (intuice, zkušenosti, …), udělejte ho! Ikdyž se povede jeden z deseti, nebo přivede méně lidí než se očekáválo, i tak to má smysl! Jednou se ten pravý nápad totiž objeví a pokud své nápady budete ignorovat, může stát, že jej propásnete!

A závěr? Dělejte věci nově, bez předsudků, bez nedůvěry, pravidelně a úspěch se dostaví!