Martin Talavášek

Realita

Notebook nebo pracovní stanice?

Dub 5, 2010

Notebook nebo pracovní stanice?

3 roky pracuji prakticky jen na notebooku, normální klávesnice mi občas dělá problémy (překlepy) a PC doma zapínáme jen kvůli televizi. Chtěl bych to ale změnit, protože můj tříkilový notebook se dost pronese a s příchodem online úložišť se dá elegantně vyřešit i sdílení souborů a dokumentů potřebných k práci. Vhodný pro to není Dropbox, který jen umožňuje vybrat složku pro sdílení (pakárna). O mnoho lepší se mi jevil Live Mesh od Microsoftu, který mi ale zničehonic přestal fungovat (nasrat MS, nasrat).

Aktuálně tedy používám Syncplicity, který má integrovaného klienta pro Windows a pracuje to jedna radost. Stačí označit složku a Syncplicity si jí nahraje na server, na druhém počítači nainstalujete klienta, zadáte přihlašovací údaje a už se vám synchronizují data. Zadarmo dostanete 2 GB prostoru, pokud někoho pozvete, dostanete další gigabajt. Pokud nepracujete jako střihač videa nebo retušér obrázků, vystačí vám prostor na dlouho dobu. Já jsem aktuálně na 37%. Jinak prostor lze samozřejmě dokoupit (50 GB / 15$ měsíc).

Geniální na celé věci je, že můžete nasdílet jakoukoliv složku, nejste omezení jako u Dropboxu, který je sice pěkný, ale prakticky nepoužitelný. Chcete mít doma i v práci stejnou plochu? Stačí nasdílet složku Desktop (Plocha) ve své systémové složce a samozřejmě nastavit stejné pozadí ;) … (já jsem si udělal GTD wallpaper, něco na způsob tohoto). Sdílení funguje perfektně, hodím si na plochu dokument nebo poznámky a během sekundy je mám připravené i doma. Tam je můžu vyřídit (zahodit do koše, přesunout do jiné složky) a druhý den se mi v práci už neobjeví.

Sdílení používám i na soubor s hesly (z KeePass), protože jich je opravdu hodně a potřebuji je používat všude. Nejdůležitější je pak samozřejmě sdílení pracovních souborů – skriptů, databáze, HTML stránek, návrhů a tak dále. Syncplicity funguje i jako SVN, takže každý soubor, který sdílíte, se verzuje (do určitého levelu). Pokud tedy uděláte nějakou chybu, protože chybovat je lidské, můžete se pokusit najít soubor i tam. Jak říkám, geniální ;)

Mojí poslední překážkou v tomto efektivním systému je domácí PC, který se svojí gigabajtovou pamětí bohužel neutáhne Windows 7 (které mi expirovaly) a jsem dost líný na to, objednat si jak to, tak i to druhé. A tak se každý den s tím tříkilákem tahám sem a tam, ikdyž bych si během pár dní zjednodušil pracovní život o 100%… no chápe mě někdo?