Martin Talavášek

Relaxace

Na čem právě pracuji?

Kvě 14, 2009

Na čem právě pracuji?

Nemyslím se, že to mých 10 čtenářů bude zajímat, spíš si chci uchovat vzpomínku na dobu, kdy mám práce opravdu dost a dost (a „Ano, šéfe“ má zrovna reklamní chvilku). Je to několik projektů a pár stráneček, které vyvíjím, spravuji a opravuji. Pár jen tak pro radost, pár pro prachy. Na některé se mi času nedostává, na některých bych pracoval rád, ale nemůžu. Je toho víc, pořadí jsem volil náhodné…

#1 – Pixmac.com

K rozpracovanému projektu Pixmac.com jsem se dostal v říjnu 2008, kdy jsme se s přítelkyní přestěhovali do Prahy. Tehdy jsem opustil projekty Hafici.cz, Miciny.cz a Konicci.cz těsně před jejich rekonstrukcí, avšak v plné síle. Pixmac – pravá česká mikrofotobanka – je mi projektem docela blízkým, protože mě fotografování baví, ikdyž na něj není tolik času jako dřív (a navíc, co byste chtěli fotit v Praze, že?).

Úkol jsem však dostal nelehký, v původní aplikaci zrekonstruovat modul pro správu finančních a kreditních transakcí. Princip je prostý jak voliči ČSSD – za reálné peníze nakoupíte kredity, za které následně nakupujete fotky v různých rozlišeních a za různý počet kreditů. Platit se dá několika způsoby, v české verzi umíme zatím PayPal a Bankovní převod, to celé v českých korunách, včetně faktury (ideální pro mediálky, webdesignery, atd.). Výčet všeho co Pixmac umí a „jak se to dělá“ vydá na několikadílný seriál, který mám v plánu. P.S.: Kdyby měl někdo zájem o slevičku (promo kód), klidně mi napište. Stejně tak se nebráníme jakékoliv oboustranně výhodné spolupráci ;)


#2 – Hafici.cz

Už je to nějaký pátek co jsem v lednu roku 2008 nastoupil do Mitonu jako junior-junior-junior software developer, s letmou znalostí OOP a nulovou znalostí jakéhokoliv frameworku. Kdo by ho chtěl kluka ušatýho? Tímto tedy Mitonu a Kennymu děkuji, že mě naučili vše potřebné a hlavně, že zelená večer chutná a ráno pomáhá. Projekt Hafici.cz byl tedy prvním a posledním, na kterém jsem v Mitonu pracoval (a nutno podotknout, že mě to neskutečně bavilo).

Komunita hafíkářů rostla, sílila a stmelovala se. Skvělé nápady přicházely jak od teamu Hafici.cz, tak od samotných uživatelů. Kenny se však po několika měsících přemístil (zdrhnul ;) na jiný projekt a já zbyl na programování Hafů sám a sám. A víte co se stane, když mladého programátora nehlídá ten starší? Ten mladý programuje tak, aby to fungovalo, problémy se řeší za pochodu a na problém je zaděláno… Brzy jsme slavili 11 000 registrovaných uživatelů a na jejich počest zdlábli dorta. 4. místo v anketě Křišťálová lupa (komunitní portál) bylo pak krásné poděkování našich uživatelů.

Hafici.cz však nebyl od začátku jen pro pejsky, uživatelé nám začali vkládat i své méně tradiční mazlíčky – kočky, koně, hadi, pavouci, papoušci, strašilky, žáby a vše co vás ještě napadne. Realizace portálu pro kočky – Miciny.cz – na sebe nenechala dlouho čekat. Prvotní koncept však nebyl připravený na „pohodlnou“ realizaci na stejné aplikaci, Miciny se proto vytvořili zkopírováním celého portálu Hafici.cz. Programátoři mi dají za pravdu, že to nebyl nejšťastnější krok, údržba dvou portálů paralelně vedle sebe s sebou brzy začně přinášet rozdíly ve funkčnosti a dlouhodobě je to neudržitelný stav.

O to víc nás pak „mučila“ další kopie portálu – Konicci.cz – které už chybělo spousta funkcí. Počet registrovaných uživatelů a zvířecích profilů  byl tou dobou cca 20 000 a počet fotografií 200 000. Aplikace pramálo optimalizovaná, nekešovaná. Dospělo se k rozumnému rozhodnutí – přeprogramovat aplikaci, která bude jednotná pro Hafíky, Miciny i Koníky a lze ji do budoucna obohatit o další zvířátka. Tou dobou jsem se však začal stěhovat (zdrhnul jsem ;) a vývoj nové verze přebrali zkušení programátoři, škoda jen, že je to nebavilo tak jako mně…

#3 – MyFreight.cz

Áááá, jdu spát, o dalších až příště ;-)