Martin Talavášek

Růst

Mít přehled: Google Webmaster Tools (díl 3.)

Kvě 30, 2010

Mít přehled: Google Webmaster Tools (díl 3.)

Věděli jste, že rychlost indexování ze strany Googlu můžete ovlivňovat jednoduchým „šoupátkem“? Pokud tedy máte dostatečně výkonný a rychlý server nebo hosting, můžete říci Googlu, že může přijít i vícekrát, ať se neostýchá.

U nastavení „Četnosti procházení“ stačí „„. Pokud tam tuto možnost nemáte, Google vám ještě neumožňuje nastavit vlastní rychlost procházení, to se občas stane u nových stránek. Po kliknutí uvidíte následující formulář s aktuálním nastavením, které se udává v požadavcích za sekundu. Toto nastavení tedy určuje, kolikrát za sekundu vás  může Googlebot navštívit.

Pokud Google váš web indexuje přijatelně rychle, doporučuji spíše nastavení neměnit, ale pokud máte stránek více a Google indexuje o hodně méně, můžete to alespoň zkusit. Šoupátkem lze posouvat jen v aktuálně povoleném rozsahu. U nových stránek tedy dostanete na maximálně 0.5 požadavků za sekundu. Maximum je pak 10 požadavků za sekundu, ale to nemáme nastavené ani na Pixmacu ;)

Po změně nastavení pak stačí jen Uložit a Google vám dá zprávu, že nastavení změnil s platností 90 dní. Do několika hodin či dní můžete pocítit výsledek, ať už na počtu zaindexovaných stránek nebo na zpomalení serveru, tak opatrně ;)