Martin Talavášek

Růst

Mít přehled: Google Webmaster Tools (díl 2.)

Dub 11, 2010

Mít přehled: Google Webmaster Tools (díl 2.)

Sitemapy

Důležitá součást každého většího webu – jedná se o XML soubor(y) se seznamem všech URL vašeho webu.Více základních informací najdete na Wikipedii.

Do jedné sitemapy by se mělo vkládat (?) maximálně 50 000 URL a měla by být veliká maximálně 10 Mb v nekomprimovaném stavu. Každopádně pro více adres je možné vytvořit tzv. sitemap index, a z něj odkazovat na všechny sitemapy. Na Pixmacu máme aktuálně 289 sitemap ;) Můžete se podívat na http://www.pixmac.cz/sitemap.xml

Výhodné je i sitemapy komprimovat, doporučený je formát Gzip. Z 10Mb se tak rázem stane 1Mb. A právě v Google Webmaster Tools můžete dát Google vyhledávači pohodlně vědět, že takovou sitemapu máte. Stačí odeslat adresu přes tlačítko Odeslat soubor Sitemap.

Co pak? Čekat a čekat. Než Google projde celou vaší sitemapu, bude mu to nějaký ten pátek trvat. A pokud najde nějakou chybu, dá vám o ní vědět! To je velká výhoda, protože tak můžete rychle a pohodlně odfiltrovat adresy, které už jsou smazané nebo nefunkční. Takže moje rada zní, dělejte sitemapy a dělejte je validní ;)

Pro redakční systém WordPress existuje super plugin Google XML Sitemaps, který za vás všechno obstará, dokonce Google zpraví i o aktualizacích sitemapy. Pro vlastní systémy můžete použít těchto adres a dát vědět o své sitemapě i jiným vyhledávačům. Také se vyplatí přidat jeden řádek do robots.txt a „pojistit“ si svoji indexaci ;)

Sitemap: http://example.com/sitemap.xml


P.S.: Pro weby s obrázky se může vyplatit i obrázková mapa, kterou Google také podporuje. Budeme to na našich 10 miliónech obrázcích zkoušet a určitě dám vědět, jak to dopadlo ;)