Martin Talavášek

Reflexe

Kniha o GTD (Mít Vše Hotovo)

Čvn 7, 2009

Kniha o GTD (Mít Vše Hotovo)

Tak přečteno, jen letmo, abych se hned ze začátku neodradil. V druhém čtení tak budu připraven přenést získané znalosti do praxe. Ale nebude to jednoduché, GTD je nutno udržovat a opečovávat jej minimálně několik měsíců, aby se z něj stal spíše zvyk, dobrozvyk.

Základní myšlenku GTD – shromažďovat všechny úkoly na jedno místo – považuju za skvělou a snažím se jí uplatňovat už dnes. Tu a tam si napíšete úkol na papírek, tu ho dostanete do mailu, smskou nebo se něm domluvíte po telefonu. Všechny tyto úkoly (projekty) je nutno zapsat na jedno místo, o kterém víte, že se na něj určitě podíváte. A nemusí to být jedno místo, nosit si úkoly z práce do domova a naopak by bylo rychlé a zběsilé. Tyto „centrální úložiště úkolů“ pak pravidelně kontrolujete a vyškrtáváte.

V knize popisuje David Allen i pomůcky, které můžete při vytváření vlastního systému GTD potřebovat. Docela mě překvapilo množství těchto pomůcek, ale později jsem tomu docela přišel na chuť. Akorát s tím štítkovačem si pořád nejsem jistý. Abych nechodil kolem horké hrachové kaše, kterou nemusím, tohle je seznam, který tvůrce GTD doporučuje. Přihrádky na papír (3), balík obyčejného papíru (A4), pero/tužku, post-it lístečky, kancelářské sponky, kovové spínací klipy, sešívačku, lepicí pásku, gumičky, automatický štítkovač, složky a šanony, diář, koš na odpadky.

Většina věcí je samozřejmých, ale automatický štítkovač mi nedá spát. Ikdyž David o něm mluví, jako o docela důležité pomůcce, cituji: „Štítkovač (popisovač samolepících štítků) je překvapivě důležitá pracovní pomůcka. Tisíce manažerů, odborníků a žen v domácnosti, s nimiž jsem pracoval, má dnes svůj automatický popisovač a můj archiv je plný jejich ohlasů typu ‚Neuvěřitelné – netušil jsem, jaký to je rozdíl!‘ Popisovač slouží k označení složek, rychlovazačů a spousty dalších věcí“. Jsem na rozpacích.

Naopak koš na odpadky je něco, co budete při zakládání GTD systému potřebovat ze všeho nejvíc. Proces vytvoření vlastního systému je celkem pracný a časově náročný (v řádu hodin), ale David mluví o jeho dokončení jako o božském a povznášejícím pocitu osvobození od každodenního stresu a namáhání mozku pracným přemíláním nezapsaných úkolů.

Tak co troufnete si jít do toho?

P.S.: Pokud toto byla recenze knihy, dávám jí pět a půl pračky Whirlpool… ehm… 10/10