Martin Talavášek

Růst

Zkouším smsjazyky.cz

Srp 8, 2012

Zkouším smsjazyky.cz

Jelikož mám teď nějak víc času a už dlouho jsem plánoval začít se učit další cizí jazyk, španělština pro mě byla jasná volba. A co zkusit něco nového, co mě donutí učit se každý den trochu. Všechny moje předchozí pokusy byly docela marné, nedokázal jsem si každý den na 10 nebo 5 minut sednout ke knížce nebo internetu a začít se učit. To je totiž to nejtěžší, začít.

A protože jsem zrovna přemýšlel nad projektem o cizích jazycích a snažil se vymyslet způsob jak učit lidi každý den trochu, musel jsem si osahat i konkurenci. Relativně inovativní nápad mi přijde projekt smsjazyky.cz, který podporuje Evropa2 a Evropské Vzdělávací Centrum. Za 169 Kč na 4 týdny jsem si 7.8. objednal Španělštinu pro začátečníky a dnes 8.8. mi dorazila první lekce.

V 9:00 – do e-mailu s předmětem „SMSjazyky.cz – pisnicka Evropy2“ s obsahem: odkaz na písničku Stronger na YouTube, originální text k písničce (anglický) a český překlad. Píšou, že je to bonus, ale jelikož se učím španělsky, tak proč?

V 11:00 – do e-mailu s předmětem „SMSjazyky.cz – španělština – obecný modul – A1“ s obsahem: odkaz na stažení metodického návodu pro studium (PDF), přehled všech SMS, které mi přijdou následující týden (3 základní fráze + překlad na 1 den), dále pak MP3 na 1. týden (+ informace, že si ji mohu stáhnout 5krát) kde je přečten obsah e-mailu (tj. španělské fráze + překlad, kvalita MP3 je docela mizerná).

V 11:00 – SMSkou mi také přišly první 3 fráze, takže už vám řeknu španělsky „ahoj, jsem z Liberce“ = Hola, soy de Liberec.

 

A jelikož mám pracovní úchylku, tady jsou chyby, které jsem zatím našel:

  • první e-mail měl předmět bez diakritiky, druhý už byl s diakritikou. Proč?
  • celý e-mail je vycentrován doprostřed na šířku 595px. Proč?
  • nečitelný font „Myriad Pro“ o velikosti „12px“. Proč?
  • možnost stažení výukové MP3 pouze 5krát. Proč?
  • V HTML e-mailu „<title>{if $title}{$title}{else}Jazyková výuka pro začátečníky a samouky | SMS jazyky{/if}</title>“

 

Máte nějakou metodu, jak se učíte cizí jazyk? Co vám funguje nebo nefunguje? Díky za komentáře.