Martin Talavášek

Realita

Zendu přicházím na chuť

Led 29, 2009

Zendu přicházím na chuť

Nějaký ten pátek a pár víkendů mi to trvalo, ale už jsem v tom. Od nynějška píšu web-based aplikace jedině v Zend Frameworku! Dobrých důvodů je spousta, záporů minimum. A ikdyž je docela těžké se „do toho dostat“, přinese vám to mnoho a mnoho užitku. Ze začátku to tak nemusí vypadat, je třeba pročíst hodně návodů a dokumentace, shlédnout pár videí a přednášek, ale jakmile překonáte určitou hranici, pohltí vás to a na procedurální programování rychle zapomenete.

V první fázi je důležité přesvědčit sám sebe o výhodách programování v Zend Frameworku. Zde jsou moje důvody. Spousta hotových věcí, jednoduchost, záruka kvalitního a rychlého kódu (aneb kolos jménem Zend), nemusíte používat celý framework, komponenty lze snadno rozšiřovat o vlastní funkčnosti, lze ho použít i pro komerční aplikace(!)… co víc? Co byste ještě chtěli? Původně jsem chtěl sepsat i nevýhody, ale přišlo mi to jako plýtvání. I kdyby se nevýhody mezi sebou znásobily, nepředčí sumu výhod.

Nějakou chvíli trvá, než se v ZF zorientujete, než získáte ty „správné“ návyky. Po 2 měsících práce se ZF musím stále hledat, jak pracovat s dekorátory v Zend Formu, ale ono se to poddá. Pochopit a zapracovat například uživatelskou autentifikaci a autorizaci pomocí Zend_Auth a Zend_Acl (přístupová práva) zabere maximálně den a pak už prostě víte a znáte. Práce se Zend_Form je o trochu pomalejší, ale výsledný kód se nádherně udržuje, nehledě na velmi snadnou správu filtrů (automatický trim atp.), validátorů (validace e-mailu, url adresy atp.), chybových hlášek a další rozšiřitelnosti. Dekorátory jsou pro mě samostatnou kapitolou, kterou se lze naučit jen častým používáním. Zkouším to.

Tak to byly tři komponenty, nyní můžete využít dalších 68, které pokrývají snad všechny možnosti, se kterými se můžete při tvorbě aplikace setkat. Hodně štěstí.

Jak začít? Anglicky…

Zend Framework: Quick start

Zend Framework: Screencasty

Zend Framework: Documentation

Zend Developer Zone

Česky…

ZendFramework.cz (fórum)

RonieWeb.net

Mirin.cz