Martin Talavášek

Reflexe

Zálohuji, tedy budu…

Čvn 17, 2009

Zálohuji, tedy budu…

Očividně dospívám, hlavně tedy technologicky, protože mě skutečně začalo zajímat zálohování (backup). Jde mi zejména o důležité dokumenty a projekty, v druhé vlně pak fotky a muzika. Třetí vlna, seriál  The Big Bang Theory, už nepokládám za životně důležitý a tak mu zřejmě dopřeju jen DVD…

Zálohování je dobré dělat více způsoby a plně automatizovaně, protože jakýkoliv program, který musíte spouštět je vám k ničemu, protože ho prostě spouštět nebudete. I to kliknutí myší bude nepřekonatelný problém a odložíte vytvoření zálohy „na později“. Nicméně zálohovat je skutečně nezbytné, což vám potvrdí každý „bývalý-majitel-důležitých-dat“.

1.) On-line zálohování

Je to nejjefektivnější cesta, jak zazálohovat důležité dokumenty, projekty a menší soubory. Nehodí se však na fotky a větší soubory. Většinou jde o zálohovací desktop program běžící na pozadí, kterému jednou nastavíte složky, o které nechcete při výbuchu vašeho notebooku přijít a program sám odesílá změněné soubory na vzdálený server do bezpečí. Důležitá je první synchronizace, která bude trvat trochu déle (dle objemu dat a konektivitě), ale jedna synchronizační noc to jistí.

Právě testuji zálohování/synchronizaci od Microsoftu – Live Mesh. Instalace rychlá a bezproblémová, není nutno restartovat systém a do 10 minut označíte složky a program začne první synchronizaci. Live Mesh nabízí 5 Gb prostoru zcela zdarma, což je pro ty nejdůležitější věci dostatek místa a možná ještě trochu zbude. Zítra ráno bych tedy měl odcházet do práce s božským pocitem, že má důležitá data odpočívají na různých místech světa, nedotknutelná, zabezpečená… stačí jen nezapomenout heslo.

2.) Externí harddisk

Zálohování na DVD či CD u mě padá rovnou. Vypalování dat po 4.5 Gb nebo 9 Gb je prostě časově náročné a nesmyslné vůči životnosti DVD médií. Prostě poměr cena/výkon je k pláči. Béé-éé. Oproti tomu externí harddisk je na tom z hlediska pohotovosti a rychlosti zálohování mnohem dále. Stačí jen označit soubory a čekat, žádné šup placka dovnitř, šup placka ven. Životnost harddisku a dat na něm by mělo být, v závislosti na jeho opatrování a skladování, velmi dobré. Samozřejmě že lepším řešením je mít jeden a více externích HDD pouze na zálohy a nenosit je na LAN párty (případně na normální párty s holkama).

Momentálně bych tu měl k záloze hodně Gb fotografií, spoustu muziky a nějaké ty seriály. Jako ideální řešení bych viděl jeden USB externí harddisk o velikosti minimálně 250Gb. Kopírování přes USB 2.0 je velmi rychlé (teoreticky 450Mb/s?), takže se stačí dokopat ke koupi onoho zařízení a občas to tam prostě nakopírovat. To se asi bohužel nedá dost dobře automatizovat. Leda mít HDD připojený ke statickému PC a sázet to tam on-line. Ale tak víte co…

A co mých 14 pravidelných čtenářů? Zálohujete pravidelně? Jaké používáte řešení?