Martin Talavášek

Relaxace

Oční prostocviky

Úno 27, 2009

Oční prostocviky

Práce s počítačem a čučení „do monitoru“  je pro oči velmi náročná i přes stále modernější a pro-oči-šetrnější obrazovky. Pokud se totiž soustředěně díváte na monitor, mrkáte mnohem a mnohem méně, což vaše oko vysušuje a dráždí a po celodenní práci mohou být rudá až skoro fialová. Mimo vědomého a častého mrknání velmi doporučuji jakékoliv zvlhčující kapky do očí (např. Visine), které udrží oko vlhké a svěží ;-)

Samozřejmostí by měli být i časté pauzy od počítače – mininálně 1× do hodiny – kdy se zvednete ze židle a protáhnete tělo a hlavně oči, hlavně ty oči! Já osobně rád praktikuji oční cviky, které jim nejen uleví, ale možná se u toho i pobavíte. Cviky jsem odkoukal z prográmku Workrave, který vás spolehlivě ohlídá a donutí relaxovat při celodenní práci s počítačem. Obsahuje jak cviky „tělové“, tak speciální cviky pro oči…

Zaostřování

Najděte si ve vašem okolí předmět, který je co nejblíže a předmět který je co nejdále. Například rám okna a strom v parku nebo protější budova. Nyní si najděte přímku, která protíná oba objekty, tak abyste při zaostření na jeden či druhý nemuseli příliš hýbat očima do strany. Pokud jste takovou přímku našli, můžete začít s cvičením ;-) Plynule a pomalu zaostřujte mezi vzdáleným a blízkým předmětem, v několikavteřinových intervalech. Opakujte 1 minutu nebo 10 zaostření a dejte si pauzu. Cvičení opakujte 5krát. Protáhněte vaši čočku jak to jen půjde ;-)

Koulení očima

Nejde o skutečné koulení, bulvy zůstanou ve většině případů na svém místě. Principem je protáhnout oční svalstvo, které je z celodenního nicnedělání pořádně zkrácené. Najděte si dostatečně velký předmět, například 22″ monitor, skříň na zdi nebo objemnější kolegyni a v mysli si na objektu vytyčte čtyři body (čtverec). Nyní „zafixujte“ hlavu a pohybujte (koulejte) očima z jednoho bodu do druhého. Postupně a pomalu udělejte 5, 10, 20 obvodů.

Pohled do tmy

Můj nejoblíbenější relaxační „cvik“. Nyní už máte oči protažené a zbývá je pořádně uvolnit a dopřát jim trochu klidu. Cvičení je velmi prosté, buď si najděte místo s totální tmou (nerozsvícený záchod či velká skříň) nebo si tmu vytvořte z dlaní. Oči však musí být uvolněné, víčka otevřená a musíte jen tak koukat do „absolutní černočerné tmy“. Pokud to vydržíte déle jak minutu, pocítíte opravdu skvělé uvolnění vašich očí ;-)

Pokud dodržíte pravidelný režim přestávek od počítače s protáhnutím těla a očí, vaše produktivita a efektivita práce určitě vzroste a budete se cítit líp… tak proč to nezkusit, že? ;-)

P.S.: Dobrý relaxační cvik je spánek, jdu to vyzkoušet…