Martin Talavášek

Růst

Krátce o Facebook aplikacích

Čvn 14, 2009

Krátce o Facebook aplikacích

Ještě jsem s tím nechtěl ven, ale kluci už to trochu prokecli ;-) Pixmac má první Facebook aplikaci a určitě s jednou neskončíme. Za prvé mě to docela baví a za druhé, nápadů máme ještě dost ;)

Aplikace je pro fotografy a umožňuje si přidat své statistiky o počtu vlastních fotek, počtu prodaných, počtu fotografií zdarma a od kdy je fotograf zaregistrován na Pixmacu. Nakonec se zobrazí poslední schválená fotka fotografa. Jsou to statistiky ze stránky o autorovi, např. http://www.pixmac.cz/author/Rival a byla to ideální možnost osahat si Facebook Apps. Tak to na úvod o mé „testovací aplikaci“.

Teď trochu obecněji. Výhodou Facebook aplikací je, že samotná aplikace běží na vašem vlastním serveru (případně kdekoliv jinde). Máte ji tak plně pod kontrolou a můžete jí upravovat kdykoliv a odkudkoliv. Stejně tak můžete do aplikace implementovat téměř cokoliv, vlastní HTML, CSS a trošku obtížněji i Javascript. Vzhled aplikace je tedy plně ve vaší moci – viz krásně růžový Pixmac boxík v mém profilu ;)

Pro vývoj aplikací je nutné se přihlásit k vývojářům, obdržíte „klíč“ a v zápětí můžete zkoušet a testovat bez nutnosti jakéhokoliv schvalování ze strany Facebooku. Aplikaci založíte na jedno, dvě kliknutí a z nastavení je nejdůležitější volaná adresa (Canvas Callback URL), která odkazuje na skript na vaší straně (např. http://www.example.com/fbapp.php). Vše ostatní se může doladit až postupně (od ikonky, přes popis, seznam developerů, adresy aplikace až po já-nevím-co).

Facebook aplikace můžete postavit buď na FBML nebo Iframe, pro začátečníky je prý vhodné FBML, takže pro mě jasná volba. Více informací v oficiální wiki. Když už jsem u FB wiki, je v ní hrozně moc informací a prokousat se tím zabere opravdu hodně času. Skoro bych doporučil nějakou knihu o FB Apps (1, 2, 3, ). Sám o některé z nich přemýšlím. Je na čase chytit Facebook za pačesy ;-)

Tolik jako seznámení s Facebook aplikacemi snad stačí. S dalšími pokusy se určitě svěřím a až nasáknu více znalostí a informací, určitě si je nenechám pro sebe. Další Pixmac Facebook fíčurka by měla být na světě tento týden a určitě bude stát za to ;)

Ještě pro doplnění, profil Pixmac aplikace najdete na adrese http://www.facebook.com/apps/application.php?id=90601558287 odkaz na samotnou aplikaci je mnohem hezčí – http://apps.facebook.com/mypixmac/

P.S.: Teď jsem koukal do statistik Pixmac aplikace a nevím jak si vysvětlit „Aktivních uživatelů měsíčně: 28“ a „Celkově uživatelů: 155“ … že by ten e-mail Pixmac fotografům tolik zabral? Nechce se mi věřit ;)