Martin Talavášek

Růst

Jak stavím web na nevyužité doméně

Čvn 16, 2009

Jak stavím web na nevyužité doméně

Toto snad ani nemá být krok-za-krokem návod, ale spíš takový můj osobní plán, jak co nejrychleji a nejjednodušeji postavit web na nevyužité doméně. Píšu si ho i pro sebe, abych se za pár měsíců/let mohl podívat, co jsem to vyváděl, co jsem dělal špatně, co dobře a jestli to bylo k něčemu dobré. Lze si z něj vzít ponaučení, lze mi jej v komentářích zkritizovat. Postup si pamatuji ze sestavení webů NakupovaniVUSA.com, který jsem spustil před pár dny.

1.) Výběr nevyužité domény / nákup domény

Doména 2. řádu je důležitá, stavět weby na subdoméně není perspektivní, neboť je později nemůžete prodat jednotlivě (a když, tak s obtížemi). Projekt by měl vznikat na téma, ke kterému máte blízko a dokážete k němu pár slov napsat nebo k tématu finančně zajímavému (pojištění, finance, bulvár, …). Pokud to není ani jedno, nepotřebné domény se zbavte. Nastavení domény do (multi)hostingu – 15 minut.

Doménu NakupovaniVUSA.com jsem koupil za 200,- na Webtrhu před více než rokem(!). Krásný příklad nevyužité domény. K vytvoření stránky mě pak inspiroval John, který rozšířil svůj affiliate o skvělou funkci.

2.) Publikační systém

Na většinu věcí se skvělě hodí WordPress, který je ihned zprovozněný na jakémkoliv hostingu a není třeba vymýšlet nějaké skopičiny v HTML a PHP. Lze do něj ihned doinstalovat důležité pluginy, které se postarají o on-page SEO, automatické vytváření sitemap, neuvěřitelně skvělé kešování a kdo-ví-co-ještě.

Osobně vždy instaluji alespoň:

  • Google XML Sitemaps (http://wordpress.org/extend/plugins/google-sitemap-generator/)
  • WP Super Cache (http://wordpress.org/extend/plugins/wp-super-cache/)
  • Akismet proti spamu v komentářích (http://wordpress.org/extend/plugins/akismet/)

Google XML Sitemaps zajistí vytvoření sitemapy při každém publikovaném příspěvků. To zajistí rychlou indexaci ze strany Googlu i Seznamu. WP Super Cache je skvělý plugin, který umožňuje spoustu nastavení a možností kešování. Zobrazení stránek je tak otázkou desetin sekundy při nulovém vytížení hostingu. Komentáře vždy dodají webu určitou „živost“, takže Akismet je nezbytností. Další pluginy jsou určitě neméně zajímavé a užitečné, ale někdy je méně více.

Nahrání a instalace WordPressu, nastavení pluginů a základních údajů o webu nezabere více než 45 minut.

NakupovaniVUSA.com je jednoduše rozdělené na kategorie, ve kterých se jen zobrazují produkty z Shipito Affiliatu. Není to zatím nic moc (některé kategorie jsou prázdné), ale John to určitě ještě doladí. Bez smysluplného obsahu by to web neměl žádnou cenu, proto je tam i kategorie Články.

3.) Výběr vzhledu

Výběr vzhledu není radno podceňovat, protože i dobrý design prodává. Výroba vlastního designu a jeho kódování pro WordPress je prakticky zbytečná práce, pokud se chystáte obšťastnit nějakou výběhovou doménu. Internet je plný WordPress témat volně ke stažení, takže není problém během 10 minut najít vhodný design a dvěma kliknutími nainstalovat.

Design vybírejte podle zaměření webu a hlavně podle vlastního pocitu. Šablony jsou většinou anglicky psané, jen výjimečně je k dispozici překlad v gettextu (*.mo, *.po), který umožní rychlý překlad šablony. Všech 99% ostatních šablon je nutno počeštit, zabere to maximálně 30 minut.

Design LightWord mě zaujal na první pohled, jednoduchý a technický. Příjemným překvapení pak byly překlady v gettextu – jednoduše jsem si přeložil *.mo v programu Poedit a uložil jako cs_CZ.mo a .po, světe div se, fungovalo to ;) Dalším překvapením byla implementace Cufónu, která dělá písmo mnohem, mnohem hezčí pomocí Javascriptu. Prostě příjemné maličkosti.

4.) První obsah

Stránka by neměla po spuštění zůstat prázdná! Vpodstatě o nic nejde, ale dokud na stránce nebude žádný obsah, nic vás nebude nutit tam nějaký psát. Proto ihned po spuštění napište první stránku o čemkoliv na dané téma. Motivuje vás to do dalšího psaní. Samozřejmě pokud je váš čas dražší nebo vás psaní tolik nebaví, najděte si spolehlivou pracovní sílu, která nebude texty kopírovat z Wikipedie. Napsání jedné stránky vyjde na maximálně 30 minut.

Abych své tvrzení o prvním obsahu podložil nezvratnými důkazy, 10. června (2 dny po spuštění NakupovaniVUSA.com) jsem napsal krátký obecný příspěvek.

5.) Nasazení reklam, affiliate odkazů, statistik

Když už, tak už! Vše je připraveno a nemá cenu čekat na návštěvnost, aby reklama na webu dávala nějaký smysl. Vezměte to vše při jednom a vhodně rozmístěte vaše oblíbené reklamy (adSense, Directo, mLink, …). Neponechávejte stranou ani jakýkoliv související (byť vzdáleně) affiliate program. Jejich seznam najdete například na Webtrhu.

Pro statistiky mám jasnou volbu – Google Analytics. Instalace je snadná a rychlá, všechny statistiky pěkně pohromadě a přehledně. Lze spojit s adSense, což je docela dobrá fíčurka, protože přesně vidíte, ze které stránky máte nejlepší prokliky a na které by stálo trochu zapracovat. Vřele doporučuji.

Tento proces může zabrat nejvíce času, protože odladění reklam a nalezení toho správného affiliatu (a registrace do něj)  může být trochu obtížnější. Dejme tomu 1 hodina.

NakupovaniVUSA.com je jeden velký affiliate na Shipito.cz ;-) Co na to říct… snad jen, že v článcích se ještě objevuje štíhlý a vysoký adSense sloupec. GA splehlivě měří.

6.) Propagace

Máte blog? Napište o své nové stránce. Nechte zaregistrovat do katalogů, zalinkujte na něj ze svých webů a linkovacích služeb, pozvěte kamarády a známé, dejte si jej do podpisu na svém oblíbeném fóru… prostě cokoliv, jakkoliv a kdekoliv.

Závěrem…

Pokud to někdo počítal, vychází to asi na 3 hodinky čisté práce. Každý si samozřejmě svého času cení jinak, takže hodnota takového webu může být od 300,- do 3 000,- Kč. Pokud si někdo svého času cení více, nechápu proč tolik utrácí za čtení tohohle „článku“ ;) … A co dál?

  • Takto sestavený a vyladěný web můžete obratem prodat za min. 1 000,- Kč
  • Můžete za měsíc napsat 10 článků, získat nějaké ranky a web prodat za 5 000,- Kč
  • Můžete napsat 100 článků a po roce web prodat za 30 000,- Kč
  • Můžete web spravovat a rozšiřovat do aleluja a těšit se z pravidelné měsíční renty ;-)

Kterou možnost si zvolíte?

P.S.: Příště na téma: Mám v hlavě velký, seriózní a zajímavý projekt, ale nemám na něj kurva čas!