Martin Talavášek

Reflexe

GTD ve zkušebním období

Kvě 13, 2009

GTD ve zkušebním období

Práce se mi docela kupí a mé úkoly jsou „lážo-plážo“ poházené na papíře, v dokumentech, e-mailech a Moleskinu. Není zrovna efektivní hledat, kam jsem který úkol „založil“. Chci proto vyzkoušet metodu GTD (Getting Things Done), pomocí které bych si chtěl úkoly uspořádat na jedno místo a pravidelně je procházet  – to je základ a zároveň silná zbraň GTD.

Osvojení zvyku v podobě zapisování každého úkolu a jejich pravidelná kontrola bude trvat nějakou dobu. Ale myslím, že po 1 až 2 měsících svědomité práce je možné dělat tyto činnosti automaticky a efektivita práce rapidně vzroste.

Prvotní problém je ve výběru onoho „místa“, kam budu soustřeďovat všechny své úkoly a myšlenky. Pokud celý den pracuji s počítačem, logicky se nabízí možnost využít specializovaného softwaru, kterých pro tento účel existuje dost a dost. Offline aplikace, které jsem zkoušel jsou však příliš robustní a nabízejí zbytečně moc funkcí. 10 kliknutí je pro uložení sekundové myšlenky prostě moc.

Druhou cestou jsou online aplikace, které mají zásadní výhodu – ke svému „místečku“ se dostanete odkudkoliv a jsou většinou jednodušší. Papírové řešení jsem prozatím zavrhl, neb psát vše do Moleskina zabere víc času a úkoly se z e-mailu špatně kopírují ;)

Z online služeb, které jsou zdarma, jsem si vybral TODOIST, na který jsem slyšel samou chválu. Prozatím jej plním nejdůležitějšími úkoly, ale rozhodně si chci zaznamenávat vše co se přihodí a stojí za zapamatování. Hlavní pointou GTD je používat mozek ke kreativnímu myšlení a řešení problémů, ne jako databanku. Rozhodně doporučuji video od kluků z Digitu, moc se jim povedlo. Stejně tak najdete spoustu zajímavých informací na českém GTD MVH – Mít Vše Hotovo. Nedalo mi to a objednal jsem si přeloženou knihu od autora metody GTD – Davida Allena – tak uvidíme, jestli mě sám autor „dopřesvědčí“ (už jsem z části přesvědčený), že to stojí za to.

P.S.: TODOIST nabízí docela slušný seznam vychytávek. Plugin do Firefoxu nikoho nepřekvapí, ale svižná práce pomocí Launchy? To je teprve masíčko, vřele doporučuji ;-)