Martin Talavášek

Realita

Coworking v Liberci – návrhy a nápady

Zář 6, 2012

Coworking v Liberci – návrhy a nápady

Po minulém článku o coworkingu v Liberci se mi ozvalo několik lidí s nápady a návrhy. Potěšilo mě, že někteří by se rádi zapojili i při zakládání centra. Někteří by jej využili jen pár dní v týdnu, někteří jen o prázdninách, někteří každý den. Spousta možností a vymyslet univerzální řešení pro všechny nebude jednoduché.

Místo?

Raději centrum Liberce s širokými možnostmi (stravování, nakupování, schůzky, …) , dobrou dopravní dostupností, ale dražším nájmem a nebo dále od centra s lepšími možnostmi parkování, levnějším nájmem. Veliké dilema a co člověk, to názor. Líbil se mi jeden návrh, umístit coworking centrum do budovy vysoké školy (levný nájem, dobrá dostupnost) a zároveň to pojmout jako prostor pro nábor studentů do projektů či přednášky o podnikání apod. Bohužel taky v centru nejsou stále na výběr úplně vhodné kancelářské prostory, ale to hledám jen zběžně. Nebo pronajmout větší byt? Toť otázka!

Název?

Jasně, není to to nejdůležitější, ale každý návrh se počítá. Coworking centrum? Hub Liberec? Kdo dál?

Konkurence?

Spoustu možností má třeba TimeOffice.cz, který tu funguje od roku 2011. Můžete přijít i na 1 den, má dětský koutek a prý i občerstvení. Nicméně se mi nelíbí „nerodinná“ atmosféra (nevíte, jací lidé tam chodí a jestli tam vůbec někdo chodí). Lokace u Tipsport arény je celkem zajímavá (jsou zde restaurace, dobré napojení na rychlostní silnici apod.).

DeveloperHub.cz je pouze pro stálé členy (měsíční částka) a navíc jen pro vývojáře, což je trochu škoda, když už to kluci spustili :)

Moje vize?

  • v centru Liberce nebo dál, ale s dobrou dostupností autem
  • přístup 24/7 – Recepce? Smlouva s člověkem a klíče?
  • cena do 3 000 Kč / měsíc pro členy, do 300 Kč / den pro návštěvníky
  • stálí členové (minimálně 3, měsíční platby) + možnost návštěvníků (platba dopředu na den/měsíc)
  • týdenní/měsíční schůzky nebo srazy (soukromé, veřejné), u piva například :)
  • jednou za čas nějaké týmové akce (sport, adrenalin, apod.)
  • systém pro Coworking centrum, kde by byl seznam členů a hostů, kdo kdy „teoreticky“ bude k zastižení v kanceláři, rezervační systém na návštěvnická kancelářská místa, možnost plateb za pronájem, uzavření členství apod.

 

Budu se těšit na případné další (i zatím jen potenciální) zájemce, díky.