Martin Talavášek

Reflexe

Ach ty nové verze

Dub 21, 2009

Ach ty nové verze

V poslední době se jich kolem mě roztrhl pytel, nové verze všehosi, rádoby nablýskané, přetékající pýchou, dmoucí se svou jedinečností. Takové nové verze bývají, jednou v dobrém slova smyslu a z devadesáti procent v tom špatném. Jak to dělat správně vám neřeknu. Tedy, neřeknu vám ani jak to nedělat špatně, jen ze sebe potřebuji dostat tu tíhu trápení splín … ah, čert to vem…

Lekce 1. Nikdy nikomu nedávejte termín spuštění! Ani kdybyste si byli nakrásně jistí, ani kdyby vaši programátoři pravidelně vyhrávali školní přebor v Baltíkovi, prostě NIKDY!

Lekce 2. – Děláte novou aplikaci? Neměňte vzhled! Děláte nový design? Neměňte funkčnost! Komplexní změnu můžete provést maximálně u webů, na kterém nemáte pravidelné návštěvníky. Nedávejte věrným uživatelům dvojtou porci zmatenosti! Vyměňte jádro za nové-vyleštěné a teprve pak začněte přesouvat ikonky, dávat odkazům jinou barvu a spouštět nové funkce. A naopak!

Lekce 3.Přijímejte námitky, kopance a pohlavky od uživatelů s povděkem! Zapište si, pro mě za mě i za ty vaše ušiska, že problémy, které vám pošlou sami uživatelé musíte vyřešit přednostně! Žádné prodlevy, žádné další nové bikající píčusy, dejte uživatelům co chtějí (co potřebují, co jim udělá radost) a oni se vrátí.

Lekce 4. – Jakýkoliv nápad uživatele vaší stránky je stokrát hodnotnější než ten váš. Tečka.

Lekce 5. – Komunikovat, komunikovat, komunikovat … diskuze, chat, e-maily… svižné, jednověté odpovědi udělají více než pouhé přikyvování.

Už je mi fajn ;)

A.B.J: Toto není článek mířený přímo na jedno nepovedené znovuzrození, viděl jsem v poslední době více příkladů.