Martin Talavášek

99 Factory

99 Factory – úvod

Srp 27, 2014

99 Factory – úvod

Tak jsem se konečně rozhoupal, začnu psát o (nejen) svém podnikání, kterému se teď na 60% věnuji a postupem času bych se rád dostal na 90%. Zatím mi to blokují zakázky, které jsem si v záchvatu nemoci zvané „volná noha“ přivodil.

Co od toho očekávám?

Jako každý „začínající podnikatel“ hlavně zpětnou vazbu od svých čtenářů a do budoucna možnost v těchto příbězích hledat a poučit se ze svých chyb, které se tak snadno zapomínají, když se nikam nezapíšou. Většina chyb se projeví až retrospektivně.

Jak to začalo?

Vcelku nevinně, na Webtrhu (dej mu pánbůh věčnou slávu) jsem narazil na téma dřevěných kabelek, které by chtěl majitel vyrábět, ale nemá čas je prodávat. To mě zaujalo jako možnost pro osvěžení a rozšíření svých marketingových zkušeností (moc jich nebylo) a zároveň jsem chtěl okusit trochu z off-line byznysu.

Relativně podrobně jsem prozkoumal dostupné informace. Kdo za tím stojí, co všechno dělají a jak to celé funguje. Načež jsem jim napsal, že bych měl zájem. Setkali jsme se poprvé cca v listopadu 2013, slovo dalo slovo, kluci z restartskateboards.cz vysvětlili svůj plán a možnosti. Nahodili i myšlenku možnosti investice do jejich primárního byznysu – výroby skateboardových desek. Jelikož s tímhle typem sportu nemám žádné zkušenosti, bral jsem to jen jako nepříliš pravděpodobnou možnost.

Ale hlodalo to ve mě, kluci měli skvěle připravené byznysové plány a čísla dávala smysl. Sešli jsme se tedy znovu a nechal jsem se zasvětit do celého procesu. Popravdě, rozmýšlení mi netrvalo dlouho, rok po prodeji Skrzu jsem už cítil, že bych potřeboval něco dělat.

V únoru 2014 jsme založili 99 Factory s.r.o. a s menší vstupní investicí jsem se najednou stal výrobcem skateboardových desek. Výroba se přestěhovala do větších prostor, z Turnova do Železného Brodu. Mojí odpovědností ve firmě je v podstatě celý online a IT sektor, se kterým se kluci nekamarádí. Takže se začala plánovat výroba webu a základní marketing, abychom mohli plánovat zakázky. Také se objednala první větší dodávka materiálu – dýhy z kanadského javoru – jediný správný materiál pro ty nejkvalitnější skateboardy.

99factory_hall_03

A co dál? Firemní web, PPC, zaměstnanci, dotace, CRM/ERP, longboardy, reklamka… tak příště!